Ovoce – pamlsky s celou řadou vitamínů

Ovoce – pamlsky s celou řadou vitamínů

Nejlepší pamlsky a svačiny jsou samozřejmě ovoce. Je to skutečné bohatství vitamínů, které se promítá do nespočetných zdravotních výhod. Jíst ovoce je módní a takové menu propagují známé osobnosti a specialisté na fit život.

Plody obsahují celou řadu vitamínů, minerálů a snad i všech živin nezbytných pro zdravé fungování. V létě je výběr čerstvého ovoce velmi velký. Nejlepší je sáhnout po jablkách, banánech, pomerančích, jahodách a dokonce i třešních nebo vodních melounech, které se doporučují především mužům. V létě je ovoce opravdu levné, takže se v konzumaci nemusíte příliš omezovat.

Kromě ovoce je potřeba jíst i zeleninu, ale to je samozřejmé. Sluší se dodat, že citrusové plody obsahují obrovské množství vitamínu C a banány speciální vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ve skutečnosti v každém ovoci najdeme vlastnosti, kvůli kterým stojí za to jíst. Ovoce navíc obsahuje přírodní cukry, takže můžeme omezit konzumaci cukru v jeho komerční podobě.

Doplňky stravy v šumivých tabletách

Každý se stravuje po svém. Naše výživa je ovlivněna mnoha faktory. Počínaje vědomím podstaty zdravého stravování, přes čas či nedostatek a konče finančními záležitostmi.

Většina lidí, bez ohledu na jejich schopnosti, se rozhodne jíst věci, které nejsou zdravé. Ani ten, kdo dbá na zdravé stravování, nemůže zaručit, že tělo obsahuje všechny potřebné mikroživiny. Proto vznikly doplňky stravy, které doplní nedostatky vitamínů a minerálů. Doplňky jsou obvykle dostupné ve snadno stravitelné formě. Mohou to být například šumivé tablety.

Suplementy v této podobě lze dnes zakoupit doslova všude. I na čerpací stanici si můžeme koupit ten či onen vitamín ve formě tablet k rozpuštění ve vodě. Většina lidí si však neuvědomuje, jaké mikroživiny jejich tělu chybí. Můžete to zkontrolovat provedením krevních testů právě pro tento aspekt. Pak můžete konzultovat suplementaci stravy například s dietologem.

Ryby – omega-3 mastné kyseliny, tedy zdravé tuky

Každý ví, že ryby jsou zdraví prospěšné. Nejlepším příkladem toho jsou Skandinávci, kteří jedí ryby téměř při každé příležitosti. Ryby obsahují nenasycené tuky, které jsou pro člověka velmi zdravé, nazývané omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky se liší od tuků živočišného původu.

Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na činnost srdce, pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu. Rybí tuky ovlivňují také práci mozku a nervového systému. Existuje důvod, proč jsou omega-3 mastné kyseliny také nazývány stavebními kameny lidských buněk. Konzumací ryb se můžeme chránit i před Alzheimerovou chorobou a samozřejmě reálně oddálit stáří. Do každodenního jídla se vyplatí přidat kousek čerstvé ryby.

Nahrazení rostlinných a živočišných tuků rybími je to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Konzumace ryb je také velmi dobrá pro vývoj plodu, proto se doporučují zejména těhotným ženám. Bohužel u nás zatím ryby nejsou příliš oblíbeným pokrmem, i když správně upravené chutnají opravdu lahodně.

Zdraví