Jak používat kokosovou mouku a další zdravé mouky?

Jak používat kokosovou mouku a další zdravé mouky?

Navzdory rozmanitosti mouk na potravinářském trhu patří kokosová mouka k těm méně používaným. Přitom jde o velmi zajímavý druh mouky, rozhodně stojí za to zůstat v našich kuchyních delší dobu. Je to mouka s velmi jemnou vůní a jemnou texturou.

Obzvláště dobře se hodí do různých druhů pečiva a sladkých pokrmů, jako jsou palačinky, koláče, muffiny, chleby a koláče. Můžete s ní ale zahušťovat omáčky nebo koktejly a dokonce ji použít jako obklad na maso nebo ryby. Odborníci na výživu si ji cení především pro vysoký obsah vlákniny: ve 100 gramech mouky je jí téměř 40 gramů.

Pro srovnání: celozrnná mouka ho má asi 8 gramů. Kokosová mouka má také nízký obsah sacharidů, ale hodně tuku. Nejčastěji jej užívají lidé na bezlepkové a bezcukrové dietě a lidé na redukční dietě. Je bohužel poměrně drahá, ale dobře se mísí s jinými druhy mouky. Doporučuje se pouze lidem, kteří mají problémy s trávicí soustavou a neměli by ji přetěžovat.

Špaldová mouka

Špaldová mouka a pečivo z ní se v poslední době těší velké oblibě. Je to poddruh pšenice – nejstarší a v letech nejméně změněná odrůda. Má silnější vodní kámen, díky čemuž je nejen méně kontaminovaný, ale také odolnější vůči škůdcům a chorobám. Oproti běžné pšenici má také více bílkovin, vitamínu E a více vitamínů skupiny B.

Ve špaldě je také hodně kyseliny křemičité. To vše s nižším obsahem sacharidů. Je to lepkové zrno, takže pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku je to jedno, pro ostatní se ale ukazuje jako mnohem kvalitnější lepek. Pro diabetiky je to rozdíl, protože špalda stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Má také více tuku, ale je to pro nás prospěšný mononenasycený tuk. Špaldový chléb se doporučuje lidem unaveným a v rekonvalescenci. Špaldová mouka má podobnou strukturu jako pšeničná mouka a používá se prakticky stejně.

Cizrnová mouka

S moukou jinou než obilnou stále zacházíme s omezenou důvěrou. Jsou méně oblíbené než tradiční mouky, ale pomáhají lidem, kteří tyto tradiční produkty nemohou používat. Příkladem je cizrnová mouka – stále poměrně nepopulární, a proto způsobuje mnoho problémů: co to je a jak ji používat?

Cizrnová mouka se získává ze semen jedné z luštěnin. Je samozřejmě dražší než tradiční mouka, a přesto stojí za to zkusit se s ní skamarádit. Obsahuje hodně vlákniny a celých 20 % jeho složení tvoří bílkoviny – výborná náhrada živočišných bílkovin. Zřejmě proto ji mají vegetariáni tak rádi.

Draslík přítomný v cizrnové mouce je zodpovědný za snížení krevního tlaku a zlepšení činnosti srdce, hořčík zase reguluje práci nervového systému. O cizrnové mouce se musíte přesvědčit. Má úplně jinou chuť a strukturu než pšeničná mouka. Nehodí se na světlé pečivo, protože nekyne, ale dobře poslouží do koláčů, palačinek a strouhanky.

Zdraví