Mikrovlnky a zdravé stravování

Mikrovlnky a zdravé stravování

Mikrovlnná trouba je kuchyňský spotřebič přítomný v mnoha domácnostech a v naprosté většině kanceláří. Jeho fungování je založeno na generování velmi krátkých vln, které mohou částice proniknout nesčetněkrát za sekundu. Takový pohyb uvnitř vytváří teplo, v důsledku čehož se jídlo stává horkým, a proto – v našem pojetí – vhodné k jídlu.

Málokdo však ví, že při takovém procesu dochází k trhání úlomků potravy, v důsledku čehož jídlo mění svou původní strukturu a chemické složení. V důsledku toho není pro naše tělo příliš přínosné a v ohřívaném jídle nezůstává mnoho společného s jeho původní verzí.

Ve skutečnosti, kromě nacpání žaludku, jím z mikrovlnky moc nepřibereme. Stále více specialistů zdůrazňuje, že následky konzumace jídla ohřátého v mikrovlnce mohou být dlouhodobé a nelze je odstranit. Neposkytujeme svému tělu žádné živiny, nahrazujeme je nepřirozenými částicemi, které tělo není schopno rozložit.

Zdravé, ale kalorické

Hubnutí je past. Občas – při redukční dietě – sáhneme po produktech, které jsou zdánlivě velmi zdravé, ale lidem s redukční dietou se nutně nedoporučují. Obecně platí, že nic se nemá přehánět a to, že je něco zdravé, neznamená, že je to i nízkokalorické. Vždy byste měli kontrolovat energetickou hodnotu jídel, která jíte.

Do kategorie zdravých svačin, které je však třeba věnovat zvláštní pozornost, patří ořechy, semínka a semínka. Často se doporučují jako náhražka chipsů a chipsů, ale je třeba pamatovat na to, že v závislosti na druhu mohou mít ve 100 gramech i 600 a více kcal.

Poskytnou nám zdravé tuky, ale musíme je dobře porcovat, abychom to s dávkou kalorií nepřehnali. Totéž platí pro ořechy a sušené ovoce a jejich kombinace, jako je studentský mix. Kalorické banánové lupínky mají také 600 kcal ve 100 gramech. Zdravých tuků, jako je řepkový nebo olivový olej, se při hubnoucí dietě vzdát nelze, ale také je nemůžeme používat bez omezení.

Zdravé, protože sezónní

Příchod jara je ideální čas na změnu životního stylu a zavedení zdravých stravovacích návyků. Vyšší teploty vzduchu vybízejí k tomu, abyste se dostali z domu a zvýšili fyzickou aktivitu. Na druhou stranu se v obchodech a bazarech objevuje stále více zdravých, přírodních produktů, kterými si můžeme zpestřit každodenní jídelníček.

Sezóna čerstvé zeleniny a ovoce netrvá dlouho, a tak by byl hřích nevyužít toho, co příroda nabízí. Je to skvělá příležitost, jak si zajistit velkou dávku vitamínů, mikroprvků a vlákniny. Chřest se objevuje v květnu. Jsou nízkokalorické a doporučují se především lidem, kteří chtějí zhubnout. Krémová polévka s chřestem nebo kastrol s jejich přídavkem jsou výjimečně chutné pokrmy, plné pro tělo cenných látek.

Další sezónní zeleninou, po které se na jaře vyplatí sáhnout, je šťovík. Obsahuje spoustu antioxidantů a vitamínu C, a proto pokrmy s jeho účastí pomáhají zlepšit imunitu a mají omlazující účinek na tělo. Čím více se blíží léto, tím více zdravých a čerstvých produktů máme, proto po nich sáhejme co nejčastěji.

Zdraví