V bludišti zásad správné výživy

V bludišti zásad správné výživy

Každý, kdo chce jíst zdravě, bude pravděpodobně chtít nejprve poznat obecná pravidla. A může zažít pořádný šok, protože pravidel je tolik, že se mohou ztratit ve svém houští. Každý orgán přidá nový. Takže možná stojí za to omezit se na to nejdůležitější?

V první řadě je potřeba jíst málo, ale často. Měli bychom je jíst pravidelně. Je velkou chybou celý den nejíst a dohánět to pozdě večer. Je důležité obměňovat jídla. Čím více různých produktů existuje, tím větší je šance, že naše tělo využije všechny složky, které potřebuje.

Vyplatí se vyzkoušet produkty, které jsme dosud neznali, a zároveň se vzdát průmyslově zpracovaných potravin. Rozhodně musíte omezit konzumaci jednoduchých cukrů, tuků a sacharidů. Vyplatí se zavést do jídelníčku více ovoce a zeleniny, nejlépe z ekologického zemědělství. Obsahují nejvíce vitamínů, které jako jediné naše tělo nevyrábí.

Jak jíst zdravě

Není to tak dávno, co lidé hladověli a nyní se v bohatých západních zemích stává, že umírají na přejídání. Ještě nikdy nebylo jídlo tak široce dostupné a rozmanité jako dnes. Bohužel to neumíme využít racionálním způsobem. Jdeme z extrému do extrému.

Střídavě jíme monstrózní množství různých produktů, abychom dramaticky skočili do dalšího období hubnutí a volíme stále promyšlenější diety. Zdá se však, že tudy cesta nevede. Jídlo slouží našemu tělu nejen jako přirozené palivo, ale je také zábavou. Z tohoto důvodu je důležité, abychom měli správné znalosti o tom, co jíst, jak jíst a v jakém poměru.

Základním pravidlem je jíst co nejméně zpracovaného jídla a jíst střídmě. Jíme tedy častěji, ale měly by být malé. Ideálně bychom měli jíst pět jídel denně. Je lepší, když jsou připraveni sami. Používání jakéhokoli nezdravého jídla rozhodně není nejlepší řešení.

Nejcennější živiny zeleniny

Odborníci na výživu doporučují, aby každý zdravě se stravující člověk snědl asi 1/2 kg zeleniny. Jíst zeleninu je nezbytné, protože obsahuje cenné živiny nezbytné pro vaše zdraví. Co je vlastně v zelenině? Jednou z nejoblíbenějších kořenových zelenin v polské kuchyni je mrkev.

Mrkev nám poskytuje betakaroten, který je následně tělem přeměněn na vitamín A. Betakaroten a vitamín A předcházejí rakovině a příznivě působí na zrak. Mrkev navíc obsahuje vlákninu a vitamín C – silný antioxidant.

Další oblíbenou zeleninou je petržel. Petrželová nať i petržel jsou plné vitamínů a minerálů. Petržel je zdrojem vitamínů skupiny B a vitamínu C. Poskytují také draslík, vápník a železo. Za zmínku stojí i rajčata, která dodávají nejen draslík a vlákninu, ale jsou také nejbohatším zdrojem lykopenu. Obsahují také betakaroten a vitamín C.

Zdraví